България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От войната до Васко жабата: Как премина 2022 г. през призмата на Bulgaria ON AIR?

Според Теодора Георгиева и Иван Кънчев думата на годината е подкрепа

27.12.2022 | 09:27 Редактор: Петя Кръстева

2022 г. беше много динамична. Войната в Украйна не е единственото събитие, което беляза света, има и много положителни новини, които човек трябва да открие. През тази година имахме възможност да отразим много неща - пътят на българското розово масло е едно от тях. Това заяви международният редактор Теодора Георгиева в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ, за да бъде придобит 1 кг розово масло са необходими между 3 и 3,5 тона розов цвят. В търсене на невероятни и силни аромати, през предходните 12 месеца Георгиева подготвя и видеоматериал за най-скъпата и трудна подправка за отглеждане - шафранът.

"Годината беше много пъстра, имаше всякакъв род събития. В Новините ON AIR се стремим не само да показваме информационния поток, но и да направим по-интересни неща - от друг ъгъл. Именно тези репортажи най-много ми харесват", отбеляза репортерът Иван Кънчев.

Той подчерта, че един от най-запомнящите му се репортажи за 2022 г. е бил този за възраждането на песента "Васко жабата", която успя да натрупа милионите гледания в интернет за няколко седмици, макар да датира от десетилетия. Появиха се и нови аранжименти на парчето. 

"Мястото, на което работим, ни дава шанс да се почувстваме като в голямо междучасие. Успяваме да се откъснем от сивото, опасното и страшното, за да можем да съхраним себе си и да продължим да работим и да бъдем в полза на хората", констатира Кънчев.

Пред Bulgaria ON AIR репортерът бе категоричен, че журналистите се стремят да показват различните "ъгли", за да може "хората с дистанционното да продължават да избират канала". 

Двамата гости посочиха и коя е думата на годината за тях - подкрепа. Според Теодора Георгиева и Иван Кънчев 2022 г. олицетворява не само подкрепата за Украйна, но и тази за намирането на 12-годишния Александър от Перник. 

"Подкрепа е дума, която доста добре описва 2022 г., така че дано да има такава и през 2023 г.", обобщи Кънчев.

Гледайте целия разговор във видеото.